marți, 10 iulie 2012

Despre apa


ROLUL APEI IN VIATA OMULUI, PROBLEMA APEI IN LUME


PROBLEMA APEI IN LUME
Pamantul, ca planeta, prezinta mai multe straturi care , fie, intra in constitutia lui, fie il inconjoara. Toate aceste invelisuri se influenteaza reciproc; apa este prezenta in aer, in pamant si in corpul vietuitoarelor.
Hidrosfera, a carei geneza nu este pe deplin lamurita, are o mare insemnatate atat in proportii (7/10 din suprafata totala a globului), incluzand oceanele si marile , lacurile si fluviile, apele subterane etc., cat si prin faptul ca vietuitoarele s-au dezvoltat prioritar in oceanul planetar ce detine si astazi cea mai mare amploare de pe Terra. Este importanta si datorita faptului ca este un mare generator de oxigen atmosferic ( numai fitoplanctonul oceanic- adica totalitatea organismelor vegetale unicelulare care plutesc in masa apei - emana anual in atmosfera circa 363 milioane de tone de oxigen ); este cel mai mare absorbant si emitator de caldura, precum si principala veriga in circuitul apei in natura, iar prin apele continentale, principala sursa de apa potabila.
Totalitatea apei circulante de pe Pamant (hidrosfera) are o valoare aproximativa de 13600 Gg - Geograme (1Gg = 100000 km cubi). Daca ar fi repartizata, teoretic in mod egal pentru fiecare centimetru patrat de suprafata terestra, ar reveni in medie aproximativ 300 kg de apa /cm patrat, din care:
-apa oceanica si marina ………………258kg
-apa continentala………………………..41,8kg
-gheata…………………………………….0, 87kg
-vapori de apa……………………………0,003kg.

Niciun comentariu: